Kinderen en voeding

Het is van essentieel belang dat vrouwen al voor de conceptie, hun voeding aanpassen. Voedingstekorten worden namelijk doorgegeven aan het kind. Heb je een kinderwens of ben je zwanger en wil je weten of je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt, kun je een advies aanvragen.

Het is belangrijk dat kinderen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen, omdat ze in de groei zijn. Kinderen mogen beslist niet op een dieet gezet worden. Met kleine aanpassingen in het voedingspatroon en meer beweging kan een hoop bereikt worden. We moeten onze kinderen stimuleren lekker buiten te rennen in plaats van te gamen op de bank.

Het is de verantwoordelijkheid van de ouders, maar ook scholen en kinderdagverblijven hebben hierin een taak. Kinderen zijn prima te motiveren, door middel van uitleg op een speelse manier. Door kinderen te betrekken bij de boodschappen of het bereiden van de maaltijd kunnen we kinderen veel leren. Een eerste stap zou kunnen zijn dat we onze kinderen water aanbieden in plaats van al die zoete drankjes. En dan heb ik het niet alleen over siroop, maar ook vruchtensappen moeten met mate gebruikt worden. Teveel vruchtensuikers is niet goed en bovendien zijn teveel ‘zoete en zure tussendoortjes’ op een dag slecht voor het gebit.

Voeding kan een invloed hebben op bepaalde gedragsstoornissen. Dat teveel suikers en kleurstoffen een kind onrustig kunnen maken, is bij veel mensen al bekend. Maar ook kinderen die bijvoorbeeld te weinig goede vetten binnen krijgen, kunnen moeite hebben met hun concentratie of de prikkelverwerking. Vetten zoals de visvetzuren zijn heel belangrijk voor de hersenen.

Kinderen van deze tijd zijn zeer gevoelig, zij kunnen de vele prikkels die we krijgen in de huidige maatschappij moeilijk verwerken en reageren vaak heftiger op bepaalde allergenen of E-nummers in voeding. Ook hebben zij vaak sterk ontwikkelde zintuigen, waardoor zij moeite hebben met het proeven van nieuwe dingen, slikken of bepaalde voeding weigeren te eten omdat het niet prettig voelt in de mond. Om deze gevoelige kinderen goed te kunnen begeleiden geef ik ook kindermassage, kijk op mijn site zonnezieltjes.nl voor meer informatie hierover.

Met vragen over gezonde voeding voor kinderen kun je bij mij terecht, daarnaast kan ik workshops of voorlichting geven aan ouders op school/BSO/dagverblijf. Ook als je kind een allergie/intolerantie heeft, ondergewicht, darmklachten, eczeem, is het raadzaam om naar het voedingspatroon te kijken en ben je bij mij aan het juiste adres!

Laten we met z’n allen zorgen dat onze kinderen een kans krijgen op een gezonde toekomst! Op de foto zie je mijn nichtjes Eva en Elise.

foto kinderen