Recepten

Op deze pagina vind je gezonde recepten die niet ingewikkeld zijn om te maken. Op mijn Facebook plaats ik ook recepten en tips. Veel plezier in de keuken en geniet van je eten!

-Smoothies: een smoothie is een goede manier om veel groenten en fruit binnen te krijgen. Ook ideaal voor kinderen die geen groenten of fruit willen eten:) Een smoothie maak je bij voorkeur met een blender. Drink de smoothie in kleine slokjes op en let goed op of jouw lichaam alles goed kan verteren. Belangrijk is het om iets van vet toe te voegen zoals kokosolie of er een handje noten bij te eten. Zo worden de in vet oplosbare vitaminen goed opgenomen.

Smoothierecept 1. Blender de volgende ingrediënten: 1 kopje blauwe bessen, 1 banaan, 2 handjes spinazie, 1 beker ongezoete amandelmelk en 1 theel. kaneel. Kaneel stabiliseert de bloedsuikerspiegel.

Smoothierecept 2: 1 kopje frambozen, 1 banaan, 1 volle hand verse boerenkool, 1/2 avocado en water of havermelk. (winter)

Smoothierecept 3: 2 handjes verse pompoen (verrassend lekker!) en 1 appel, 1 sinaasappel of 2 mandarijnen, 1 glas speltmelk, 1 eetl. lijnzaad en 2 theel. speculaaskruiden. (herfst)

-Avocadosalade.
Nodig: 1 avocado
3 roma tomaten of een bakje cherrytomaatjes
1 ui
50 gram (schapen)feta
Dressing: scheut olijfolie
Scheut appelazijn/citroensap
Peper, zout, snufje gemalen gember
1 knoflookteen
2 eetl. verse of gedroogde oregano
1/2 uitgeperste sinaasappel

Meng alle ingrediënten voor de dressing vóór je de salade maakt, vooral als je met gedroogde oregano werkt. Tomaten en ui klein snijden en door de dressing doen. Lekker laten intrekken.
De avocado pas schillen en in stukjes snijden voor het opdienen en meteen besprenkelen met wat citroensap. (gaat oxidatie tegen) Schep het door de dressing en brokkel de feta erover.

-Abrikozenijs.
Laat 200 gram gedroogde (bij voorkeur ongezwavelde) abrikozen 2 uur weken in water. Pureer ze dan met de staafmixer tot het smeuïg is en doe dit door 500 cc volle yoghurt of Griekse yoghurt. Voeg een snufje zout, 1 theel. kardemom en een scheutje citroensap toe. Ev. honing/stevia toevoegen. Doe het in een kom en zet het in de vriezer. (heb je een ijsmachine, dan ben je zo klaar) Zo niet, dan moet je het mengsel om het uur doorroeren tot het bevroren is, anders krijg je kristalvorming. Eet smakelijk!

-Bananenpannenkoekjes.                                                                                                     Lekker als ontbijtje en simpel te maken: prak een rijpe banaan en meng er een geklutst eitje door. Bak hier kleine pannenkoekjes van in een pan met kokosolie. Je kunt aan het beslag eventueel nog wat toevoegen zoals geraspte kokos of blauwe bessen. Lekker met wat notenpasta of vers fruit.

-Salade met venkel en peer.                                                                                       Venkel is een heerlijke groente met een zachte anijssmaak. Het is goed voor de darmen en kan rauw en gekookt gegeten worden. Snijd een venkelknol in stukken en kook ze kort. Laat afkoelen en meng ze in een schaal met 2 handperen in stukjes, wat blaadjes verse spinazie, 100 gram geitenkaas gebrokkeld en een dressing van olijfolie (let op: kies biologische olie van de eerste koude persing) en balsamico azijn, Himalaya zout en peper en strooi er nog wat geroosterde pijnboompitjes over en eet smakelijk!

groente2 

Varieer zoveel mogelijk in groenten en wissel af in kleuren. Elke soort bevat zijn eigen voedingsstoffen.

-Eiersalade.                                                                                                                                  In plaats van kant- en klare eiersalade uit de supermarkt, kun je dit beter zelf maken. Lekkerder en niet bomvol E-nummers! Kook hiervoor 4 biologische eieren hard en prak ze fijn. Meng ze in een kom met een snufje Himalaya zout en peper, 1 theel. kerriepoeder, 1 eetl. ambachtelijke mayonaise, 2 eetl. Biogarde, 1 bosuitje of sjalotje in kleine stukjes en garneer met verse bieslook. Deze salade kun je afgesloten ongeveer 4 dagen bewaren in de koelkast. Ter variatie kun je ook een halve appel in stukjes toevoegen of bleekselderij. Je kunt het pittig maken met paprikapoeder of extra gezond door kurkuma toe te voegen. Erg lekker op geroosterd zuurdesembrood of bij je Paasontbijt.